WAT WAS KESSELS?

Kessels was van 1886 tot 1955 een innovatieve fabriek in Tilburg van muziekinstrumenten, met internationale faam en reikwijdte.
Vrijwel alle muziekinstrumenten werden er geproduceerd, niet alleen koperen en houten blaasinstrumenten,
maar ook strijk- en slaginstrumenten, piano's, pianola's en harmoniums en attributen voor fanfares en harmonie├źn.
In totaal werden in de zeventig jaren dat de fabriek bestond meer dan een halfmiljoen muziekinstrumenten gemaakt,
die over de hele wereld hun weg vonden. Nog steeds worden Kessels-instrumenten bespeeld, zowel door amateurs als beroepsmusici.
Oprichter Mathieu Kessels (vader van de vermoorde Marietje Kessels) was een gedreven en vooruitstrevende ondernemer, componist, organisator en stimulator van het muziekleven.
 


 

 

KESSELS IS TILBURGS ERFGOED
 
Kessels is een naam die verankerd is in de economische en muzikale geschiedenis van Tilburg, omdat de muziekinstrumentenfabriek van Kessels ruim een halve eeuw mede het gezicht van de stad heeft bepaald.
 
Kessels was op de textielindustrie na de grootste werkgever van Tilburg: er werkten op enig moment meer dan 450 werknemers in de fabriek. Het gebouw aan de toenmalige Industriestraat, nu onderdeel van de Spoorzone, was tientallen jaren een gezichtsbepalend element in de stad Tilburg.

Door de internationale faam van de Kessels muziekinstrumenten, de technische en sociale innovaties, het fabrieksgebouw aan de spoorlijn en de rol van Mathieu Kessels in het Tilburgse muziekleven maakt KESSELS een belangrijk en authentiek deel uit van het industrieel en cultureel erfgoed van Tilburg.

Drijvende kracht hierachter was Mathieu Kessels (1858-1932), ondernemer, uitgever, componist en stimulator van het muziekleven.

Zowel Kessels zelf als de fabriek hebben een enorme impact gehad op de Tilburgse samenleving:
- het gebouw is tientallen jaren een gezichtsbepalend element in de stad geweest.
- de fabriek bood werk aan honderden werknemers, op het hoogtepunt zelfs 450 mannen en vrouwen.
- Mathieu Kessels heeft een grote rol gespeeld in de Tilburgse en Brabantse muziekcultuur
- er werden ruim een half miljoen muziekinstrumenten gemaakt